Jakie cechy powinien posiadać franczyzobiorca?

Z poradnika Grubego Benka wiesz już, że aby otworzyć własną franczyzę pod naszą marką nie musisz posiadać doświadczenia w branży gastronomicznej. Nie oznacza to jednak, że franczyzobiorcą może zostać absolutnie każdy. Franczyza jest formą prowadzenia biznesu i w związku z tym aby skutecznie móc nim zarządzać musisz być prawdziwym przedsiębiorcą z krwi i kości. Poznaj 10 cech, którymi powinien odznaczać się franczyzobiorca należący do rodziny Grubego Benka, by skutecznie zarządzać swoją pizzerią.

Cechy przedsiębiorczego franczyzobiorcy

 

1. Ambicja

Franczyzobiorca Grubego Benka musi być osobą ambitną, która nieustająco podnosi sobie poprzeczkę. Prowadząc własną pizzerię należy dążyć do systematycznego podwyższania standardów jakości oraz obsługi klienta, jak również do osiągnięcia przewagi konkurencyjnej w swoim regionie.

2. Determinacja

Pod pojęciem determinacji kryje się w tym przypadku pozytywne myślenie o swojej pizzerii oraz o jej przyszłości. Zarówno tej bliskiej, jak i odległej. Myślenie, które nie pozwala rezygnować z danego pomysłu na rozwój swojego lokalu Grubego Benka pomimo ewentualnych przeciwności losu. To także zdolność do wyznaczania sobie celów do realizowania i konsekwentne ich osiąganie.

3.  Kreatywność 

Umiejętność kreatywnego myślenia pozwala franczyzobiorcy na szybkie i elastyczne analizowanie sytuacji zarówno wewnątrz firmy, jak i na zewnątrz. Pozwala również na wymyślanie niespotykanych i skutecznych rozwiązań na pojawiające się problemy.

4. Odwaga

Działalność w modelu franczyzowym zdejmuje co prawda z franczyzobiorcy duże ryzyko biznesowe, jednak jak w przypadku każdej funkcjonującej firmy nie da się go całkowicie wyeliminować.  Dlatego też franczyzobiorca musi być odważny i nie bać się podejmować działań, które jego zdaniem i w oparciu o liczne analizy przyniosą pozytywny efekt dla pizzerii Gruby Benek.

5. Gust i wyczucie

Franczyzobiorca musi dobrze znać swoich klientów i wiedzieć co im najbardziej odpowiada. Gdy Twoją pizzerię odwiedzają najczęściej osoby stonowane – nie proponuj im ekstremalnej pizzy z żelkami i owocami morza..:)

6. Zdolności przywódcze

Nie da się ukryć, że dobry franczyzobiorca musi posiadać zdolności przywódcze, by móc inspirować pozostałych członków zespołu oraz umiejętnie delegować zadania. W większości przypadków o sukcesie danego biznesu świadczy siła  i motywacja jego lidera.

7. Sumienność

W biznesie niewątpliwie należy wykazywać się sumiennością oraz dokładnością. Dzięki tym cechom franczyzobiorca z łatwością zapanuje nad kwestiami związanymi z zarządzaniem, jak również nad „papierkologią” w firmie.

8. Samodzielność

Prowadząc  działalność na zasadzie franczyzy możesz liczyć na pomoc ze strony marki Gruby Benek na wielu płaszczyznach rozwoju swojego biznesu.  Pomimo tego musisz charakteryzować się dużą samodzielnością podczas codziennej pracy. O ile cele taktyczne (długoterminowe) z pewnością pomożemy Ci wyznaczać i realizować, o tyle cele operacyjne (krótkoterminowe) pozostają w Twojej gestii.

9. Komunikatywność i ekstrawersja

Osoby komunikatywne nawiązują zdrowe relacje i z dużo większą łatwością egzekwują polecenia służbowe od swoich współpracowników. W związku z tym franczyzobiorca powinien być otwarty, przyjaźnie nastawiony oraz wyposażony w wysoce rozwinięte umiejętności interpersonalne by skutecznie zarządzać swoim zespołem oraz nawiązywać pozytywne relacje z klientami.

10. Zdolność planowania

Dobry przedsiębiorca i franczyzobiorca powinien wykazywać się umiejętnościami planowania oraz przewidywania, ponieważ nie da się prowadzić własnej firmy nie wybiegając myślami w przyszłość. Musisz zatem umieć przewidywać etapy rozwoju swojego przedsiębiorstwa oraz szanse i zagrożenia, które mogą na nich wystąpić. Dzięki temu skutecznie będziesz prowadzić własną pizzerię Gruby Benek.

Jeśli zatem posiadasz wszystkie te cechy – na co czekasz? Skontaktuj się z nami już dziś i umówmy się na rozmowę o Twoim sukcesie pod naszą marką.

TOP