Krótka lekcja historii pizzy

Niedawno w popularnym programie Kuchenne Rewolucje, Magda Gessler zajmowała się pewną małą pizzerią. Na samym początku swych działań zwróciła jednak uwagę na to, że ani właścicielka pizzerii, ani jej współpracownicy nie wiedzieli jaka jest właściwie historia pizzy. Innymi słowy nie mieli pojęcia co tak naprawdę oferują w swoim lokalu gastronomicznym. Niewykluczone, że ta niewiedza była jedną z przyczyn ich dotychczasowego niepowodzenia. W sieci pizzerii Gruby Benek zależy nam na tym, aby nasi franczyzobiorcy byli ekspertami w dziedzinie pizzy. Dlatego też nim rozpoczniesz swoją przygodę z własnym biznesem pod naszą marką poznaj koniecznie historię najwspanialszej potrawy na świecie.

Lekcja historii pizzy od Grubego Benka.

Lekcja historii pizzy od Grubego Benka.

Dawno, dawno temu…

Pomimo tego, że za ojczyznę pizzy uważa się Włochy (co poniekąd jest prawdą), jako pierwsi potrawy tej smakowali prawdopodobnie starożytni Grecy. Ówczesna pizza przypominała płaski chleb, posmarowany oliwą i czosnkiem oraz posypany ziołami. Tego typu placek pieczony był na rozżarzonych kamieniach i pierwotnie wykonywany z ciasta makaronowego, a nie drożdżowego. Starożytną pizzą żywiła się uboga ludność, której nie było stać na bardziej wykwintne potrawy, a składniki potrzebne na jej stworzenie były dla nich po prostu najbardziej dostępne.

Po sprowadzeniu do Europy pomidorów w XVII-wiecznym Neapolu nastał prawdziwy boom na pizzę, a sos pomidorowy stał się od tej pory nieodłącznym składnikiem tej potrawy. Szacuje się, że pierwsza współczesna pizza została wytworzona w 1889 roku. Wtedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z małżonkiem. Podczas tej wizyty tamtejszy piekarz (Raffaele Esposito) przygotował na cześć królowej wyjątkową potrawę – przepyszną pizzą, której podstawowymi składnikami były: pomidory, ser mozzarella oraz bazylia. Ich wybór był nieprzypadkowy, ponieważ ich kompozycja kolorystyczna nawiązywała do włoskiej flagi. Pizza ta na cześć królowej została nazwana Margherita i pod tą nazwą przetrwała do dziś. W lutym 2010 roku Wspólnota Europejska uznała oficjalnie pizzę neapolitańską jako Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność.

Na przestrzeli lat pizza zyskała wiele rozmaitych form, a dowolność kompozycji smakowych, które można na jej podstawie stworzyć jest wręcz niesamowita. Potrawa ta doczekała się nawet swojego międzynarodowego święta, które obchodzimy co roku 9 lutego.

Mamy nadzieję, że wiesz już nieco więcej na temat historii pizzy. Jeśli miałbyś do nas jakieś pytania – pisz lub dzwoń śmiało. Nie możemy się już doczekać kiedy dołączysz do franczyzowej rodziny Grubego Benka. :)

 

TOP